Af hjertens lyst
Salmer og den slags

Denne publikation består i princippet af brødkrummer - smuler fra de riges bord. Vi har jo i forvejen tusinder af salmer såvel i som uden for Den Danske Salmebog. Fra dette kolossale menukort kan vi vælge og vrage og altid finde næring - så er det lige gyldigt, om vi leder efter en saftig bøf, der kræver fin borddækning og nydelsens brede tid, eller vi bare lige trænger til en hurtig klapsammenmad for at klare dagen og vejen.

Med særdeles god ret kan man da spørge, hvorfor der stadig skrives salmer, og hvorfor denne samling sendes på gaden.

Mit svar må for det første blive, at jeg ikke kan lade være med at skrive salmer og den slags, og for det andet, at jeg hermed gerne vil dele mine kristelige smuler med andre. Jeg ved fra enkelte offentliggørelser af salmer fra min lille brødkasse, at de har været til både glæde og gavn for mange af dem, der har smagt på dem. Og kan jeg glæde et par stykker mere med indholdet i denne publikation, så er det jo kun godt.

Jeg har valgt at bruge undertitlen "salmer og den slags", fordi nogle af tingene er deciderede salmer med udgangspunkt i konkrete bibeltekster, og fordi andre af tingene er af mere generel art. Der indgår også sangtekster fra musicals skrevet for børn (for KFUM og KFUK i Danmark). Men jeg tror ikke på, at man kan lave noget ordentligt til børn uden, at det også har bud til voksne - derfor har jeg også medtaget nogle af den slags kristelige krummer.

Teksterne har jeg efter bedste evne forsynet med melodiforslag, bibelhenvisninger og andre noter, jeg har skønnet relevant. En del af tingene har jeg selv komponeret melodier til, og dem har jeg medtaget i en enkel version med melodistemme og let becifring. Da de fleste af teksterne kan bruges i forskellige sammenhænge, har jeg fravalgt en sortering i emner.

Man er aldeles velkommen til at kopiere tekster og noder fra denne samling og bruge materialet i forkyndelsen af evangeliet. Blot ønsker jeg, at mit navn følger med hver kopi.

Så ved enhver, hvor de skal aflevere den teologisk-litterære kritik af ordene og den musikteoretiske kritik af noderne.

Skulle nogen have lyst til at opføre de to omtalte musicals i deres fulde længde, må de rette henvendelse til Unitas Forlag, som har udgivet sangene og noderne i deres rette sammenhæng: sammen med den talte dialog. Unitas har også udgivet cassettebånd med sangene til de to musicals - dels med og dels uden sangstemmer.

Ny musik til mine salmer skal være så hjerteligt velkommen - og jeg håber i så fald at modtage en kopi af noderne.

Tekst og noder i denne publikation fås også i to andre to versioner:

  • En bogtrykt udgave
  • En disketteversion

God fornøjelse!
Leif Damsgaard Jensen
Australiavænget 9 B
7700 Thisted
97 92 49 94 - 40 84 49 94